Over Henk


In mijn jeugd heb ik veel aan sport gedaan maar ben daar door omstandigheden mee gestopt. Af en toe wel eens een stukje hard gelopen met mijn buurman maar dat was het dan wel. Ongeveer tien jaar geleden merkte ik dat ik van de 24 uur zo ongeveer 10-12 uur per dag op een stoel zat achter mijn bureau. Door het reizen per openbaar vervoer en het wachten op stations was de verleiding groot om even lekker te snacken waardoor mijn gewicht snel toenam.

Dit moest anders dacht ik toen en heb het roer omgegooid door mij aan te melden voor een hardloop clinic in Utrecht.  Dit gaf zoveel energie dat ik het ben blijven doen, ik voelde me hierdoor fitter en het snacken werd verleden tijd. Het hardlopen gaf mij zoveel plezier dat ik hardlooptrainer ben geworden. Ik ben begonnen bij U-Track, heb clinics gegeven voor deelname aan de halve Marathon van Utrecht en ben sinds enkele jaren actief als hardlooptrainer bij Atverni, atletiek vereniging in Nieuwegein, en bij de Trail and Running Club Utrechtse Heuvelrug.

Hardlopen betekent voor mij “ontspanning en genieten van de natuur”. Dit doe ik hardlopend maar heb ook gemerkt dat als ik dit wandelend doe ik nog meer van de omgeving geniet. Mijn ervaring is dat wanneer je dit met een bepaalde inspanning doet het effect op je gezondheid vergelijkbaar is met hardlopen en minder belastend is voor je lichaam.

Bewegen is goed voor je gezondheid en dit effect kun je versterken door het regelmatig te doen, dit wil ik overbrengen aan anderen. Om deelnemers, als daar behoefte aan is, nog breder te ondersteunen om het wandelen vol te houden volg ik op dit moment de opleiding tot Vitaliteitscoach.   

Het plezier in wandelen kun je vergroten door dit samen te doen met anderen en door het bewust zijn van een aantal technieken en basisprincipes van het wandelen waardoor je het met nog meer plezier gaat doen.

Naast mijn passie voor wandelen en hardlopen ben ik werkzaam als arbeidsdeskundige  en begeleid hierbij werkgever en werknemers in de terugkeer naar arbeid bij arbeidsongeschiktheid. 

Henk Klok