Ademcoaching
Met een functionele ademhaling heb je één van de krachtigste ingangen tot verbetering van je gezondheid.
Een functionele ademhaling is je eigen medicijn!
We ademen de hele dag, bewust of onbewust, zonder ons te realiseren hoe belangrijk een goede ademhaling is voor onze gezondheid. Maar wat is een goede ademhaling en wat betekent dat dan?
Een goede ademhaling bestaat uit drie stappen.
Stap 1: adem in en uit door je neus;
Stap 2: adem vanuit je buik waardoor je middenrif ruimte maakt zodat je longen zich optimaal kunnen vullen met zuurstof;
Stap 3: Adem langzaam. Een optimale ademfrequentie is 6-10 keer per minuut (zittend in rust). Is de ademhaling meer dan staat je lichaam in de AAN stand en is er sprake van een begin van stress-symptomen. Bij een ademhaling van meer dan 24 is er sprake van chronische hyperventilatie.
Een ontspannen ademhaling zorgt voor rust. Het zet dat deel van je autonome zenuwstelsel (het parasympathische deel) "aan" dat zorgt voor rust en herstel van je lichaam.
Je longen zijn gevoelig voor kou, vuil, bacteriën en giftige stofdeeltjes en droge lucht. Je neus zorgt ervoor dat de ingeademde lucht wordt verwarmd en bevochtigd. In je neus bevinden zich talloze trilharen die ervoor zorgen dat vuil, bacteriën en giftige stoffen niet in je longen kunnen omen. Een ander belangrijk effect van de neusademhaling is dat er stikstofmonoxide (NO) wordt aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat je luchtwegen worden geopend en je dus makkelijker kunt ademen. NO heeft daarnaast een positief effect op je maag-darmstelsel, je immuunsysteem en je bloeddruk.
Bij een inademing vanuit je buik spant je middenrif zich aan. Je borstkas zet zich als het ware uit waardoor de longen zich optimaal met lucht kunnen vullen. Bij de uitademing ontspant het middenrif zich zodat de longen de lucht weer goed kunnen uitblazen.
Het middenrif heeft nog een aantal andere functies. Eén van deze functies is dat het fungeert als een soort pomp voor je lymfestelsel vooral als deze diep beweegt zoals bij een buikademhaling.
Een hoge ademfrequentie (>12 ademhalingen per minuut) zorgt ervoor dat je teveel koolstofdioxide (CO2) uitademt waardoor het zuurstof in je bloed niet goed wordt opgenomen in je lichaamscellen en weefsels. Het gevolg is dat je je moe voelt en de verschillende processen in je lichaam, waaronder je spijsvertering en je immuunsysteem niet goed hun werk kunnen doen.
Door langzamer te ademen zal ook je hartslag vertragen wat een positief effect heeft op o.a. je bloeddruk je slaappatroon en je hormoonhuishouding.
Ik pas diverse ademtechnieken toe in de begeleiding naar een efficiënte ademhaling. De B-Mind ademhaling pas ik veel toe naast. Deze techniek bestaat uit drie gelijke stappen
in-uit-vast. Afhankelijk van waar jij staat met je ademhalingsfrequentie beginnen we met 5-5-5. Maar het kan ook zijn dat je dit nog niet haalt, dan beginnen we op een lichter niveau en begeleid ik je naar een hogere frequentie. Naast deze techniek maak ik o.a gebruik van de shift-ademhaling, O2 max, balansademhaling, 4x4 en de 4-7-8 ademhaling.
Hoe nu verder?
Voor meer informatie over ademcoaching of voor het plannen van een kennismakings-/intakegesprek, neem contact op
Een goede ademhaling is belangrijk voor iedereen en kan helpend zijn voor mensen met Astma, COPD, slaapapneu, diabetes en nog veel andere ziektebeelden.